Παρασκευή 11 Μαΐου 2018


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Κόνιτσας




   Στις 17 και 18 Απριλίου, το τμήμα Α1 του Σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Πετρογέφυρα: γέφυρες επικοινωνίας και πολιτισμού», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Κόνιτσας.
  Καθ΄οδόν προς την Κόνιτσα, επισκέφθηκαν πετρογέφυρα του Κεντρικού Ζαγορίου: Το εντυπωσιακό γεφύρι του Κόκκορη, κοντά στο Κουκούλι, και, στους Κήπους, το ιδιόμορφο Καλογερικό, το εντυπωσιακά γραφικό του Λαζαρίδη και το γεφύρι του Μύλου. Όλα πανέμορφα, πλήρως εναρμονισμένα με το τοπίο.
  Στην Κόνιτσα, την ενημέρωση ανέλαβε το ΚΠΕ, αρχής γενομένης από το υπέροχο γεφύρι της Κόνιτσας, στον Αώο ποταμό. Γοητευτική η ιστορία του: Πότε, από ποιον και για  ποιο σκοπό χτίστηκε. Την ίδια και την επόμενη μέρα ακολούθησαν ενδιαφέρουσες θεωρητικές ενημερώσεις εντός του ΚΠΕ και επισκέψεις σε άλλα γεφύρια και όχι μόνο.
   Το γεφύρι της Ντοπόλιτσας, η Μονή Μολυβδοσκέπαστη, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το εξαιρετικής ομορφιάς γεφύρι του Βοϊδομάτη εντυπωσίασαν τους/τις  μαθητές/-τριες.
   Ήταν ένα όμορφο και άκρως ενδιαφέρον διήμερο, με πολλές εμπειρίες και  γνώσεις για τα πετρογέφυρα.  Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι πρόκειται για γεφύρια-καλλιτεχνήματα, έργα τέχνης ανθρώπων με μεράκι, χτισμένα σε όμορφα σημεία, προέκταση -θαρρείς- των βράχων και του  ανάγλυφου της περιοχής, επενδυμένα με συναρπαστικές και μαγευτικές ιστορίες το καθένα.