Τρίτη 16 Μαΐου 2017

-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ; - ΤΕΛΙΚΑ ΝΑΙ...

Γράφει η Παναγιώτα Βλάμη
Εσείς τι θα απαντούσατε στην ερώτηση
 «Έχεις ελεύθερο χρόνο ;»
Δεν ισχύει για όλους τους έφηβους, αλλά η πλειοψηφία αυτών ισχυρίζεται πως δεν έχει ελεύθερο χρόνο, μιας και οι σχολικές υποχρεώσεις, το διάβασμα και οι κοινωνικές δραστηριότητες «τρώνε» τον περισσότερο από αυτόν. Αυτό το γεγονός ευθύνεται για πολλά προβλήματα των εφήβων:

  • ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ
  • ΣΤΡΕΣ/ΑΓΧΟΣ
  • ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Και αυτά με τη σειρά τους θα φέρουν πολλά άλλα, όπως ψυχοσωματικούς πόνους, ανησυχία, έλλειψη αυτοπεποίθησης κ.τ.λ.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος , κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται ΚΟΠΟΣ, αλλά ΤΡΟΠΟΣ. Αρχικά, ο έφηβος πρέπει να καταλάβει την αιτία του προβλήματος: κάποια χρονοβόρα δραστηριότητα, λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ή ακόμα και αδυναμία συγκέντρωσης. Αφού βρει κανείς από πού προέρχεται το όλο θέμα, έχει κάνει σημαντική πρόοδο.
Έπειτα επιβάλλεται η ΟΡΓΑΝΩΣΗ! Ο προβληματισμένος έφηβος καλό θα είναι να βάλει τη μέρα , την εβδομάδα , το μήνα και συνεπώς τη ζωή του σε πρόγραμμα. Για αρχή, ας αρπάξει ένα λευκό φύλλο χαρτί και ας γράψει τις προτεραιότητές του για εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια ας κάνει χρήση ημερολογίου ή organiser.
Μετά, καλύτερα να προγραμματίσει τις βιολογικές και καθημερινές του ανάγκες, όπως τα γεύματα, τον ύπνο, την άσκηση, τη μελέτη κ.τ.λ. Αφού μπουν και αυτά πια σε μία σειρά, συνεχίστε δυναμικά! Βάλτε πρόγραμμα για το σχολείο, σημειώνετε τις ασκήσεις και το χρόνο που κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε για να τελειώσετε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας και προσπαθείτε για το αδύνατο, γιατί μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» σε εσάς αυτό με περισσότερο άγχος και απογοήτευση. Εάν όλα πάνε καλά ως εδώ, μπράβο συνεχίστε έτσι!
Το επόμενο βήμα ίσως να είναι το σημαντικότερο. Προσπαθήστε να κάνετε σωστές επιλογές στις δραστηριότητες που θα κρατήσετε στο πρόγραμμα σας. Να δείχνετε προτίμηση σε εκείνες που θα σας ξεκουράσουν, θα βοηθήσουν στο μέλλον με την επαγγελματική σας αποκατάσταση και φυσικά σε εκείνες που πραγματικά σας αρέσουν και δεν σας φορτώνουν με περαιτέρω άγχος. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε κάποιο άθλημα που τονώνει την ομαδικότητα σας και ίσως αργότερα θα σας βοηθήσει στην επιβίωση μέσα σε ένα γραφείο με πολλούς εργαζόμενους είναι μία πολύ καλή επιλογή. Και εδώ υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για υπερβολή: μην το παρακάνετε με τη διαλογή δραστηριοτήτων, γιατί όντως υπάρχουν πολλές χρήσιμες, αλλά θα σας κουράσουν, αν τις επιλέξετε όλες!
Επιπλέον, βάλτε ένα όριο στον εαυτό σας και μην τον παρακουράζετε. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες ύπνου (π.χ. από τις 10 ως τις 6 ή από τις 11 ως τις 7 κ.τ.λ.). Προτιμάτε να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση παρά να «σέρνεστε» όλη την ημέρα. Ο χρόνος που πρέπει να διαθέτει κανείς για ύπνο είναι 8 ολόκληρες ώρες (ή και περισσότερες στην περίπτωση της βαριάς ρουτίνας).
Κάτι εξίσου σημαντικό για κάθε έφηβο είναι τα γεύματα του. Τα γεύματα του πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να προσλαμβάνει σε καθημερινή βάση όλα τα θρεπτικά στοιχεία από τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας ή τα όσπρια, τα ζυμαρικά, την πατάτα ή το ψωμί κ.τ.λ. Ακόμη, δεν θα τον βοηθήσει αν παραλείπει γεύματα, με σημαντικότερο το πρωινό. Έτσι ας καταναλώνει και τα πέντε θρεπτικά γεύματα, χωρίς υπερβολές και εδώ, για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, εκείνο της παχυσαρκίας.
Συμπερασματικά, οι έφηβοι έχουν εξαιρετικά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, αν δεν βάλουν τη ζωή τους σε μία όμορφη σειρά. Φυσικά πάντα με μέτρο και ο προγραμματισμός, όπως και τα υπόλοιπα! Γιατί μερικές φορές, κάποια πράγματα αρκεί να τα αφήσουμε να συμβούν και να μας συνεπάρουν σε μία ζωή γεμάτη εμπειρίες και δράση. Αυτό όμως πάλι θα συμβεί, αν έχουμε τη χρονική άνεση να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, γιατί θα την έχουμε ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα για εξοικονόμηση χρόνου!
Συνοψίζοντας, τα βήματα είναι τα εξής :
  • ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ :
  • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΔΙΑΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
  • ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Και … ΝΑΙ ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!! Κατάφερες να ξεπεράσεις το ΧΡΟΝΙΚΟ πρόβλημα και δεν το άφησες να προχωρήσει και να γίνει ΧΡΟΝΙΟ ! Αν είσαι μαθητής του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, θα χαιρόμουν να επικοινωνήσεις μαζί μου και να μου μιλήσεις για την πορεία σου αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του λιγοστού ελεύθερου χρόνου!
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΕ «ΚΟΝΤΡΟΛΑΡΕΙ» , ΚΑΝΕ ΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ !!!
ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ , όπως ΟΛΟΙ - θα τα καταφέρουμε παρέα!!!


Βλάμη Παναγιώτα,
μια έφηβη με λιγοστό ελεύθερο χρόνο.