Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015


Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός
 δημιουργίας αφίσας με θέμα: 
«Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα».

Τον διαγωνισμό διοργανώνει  η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 


Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν και να επιδείξουν ενδιαφέρον για θέματα ισότητας, στοχεύοντας στην παραγωγή πρωτότυπων έργων που θα προβάλουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι – και οι ίδιες – την έννοια της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων.
Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία αφίσας, που θα συνοδεύεται από ένα ομότιτλο κείμενο (μέχρι 150 λέξεις) και απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Όροι και οδηγίες συμμετοχής
  Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Ειδικά σχολεία).
·  Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική (μέχρι και 4 άτομα).
·  Η αφίσα μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό εικόνων, σκίτσων, ζωγραφικής, κολάζ, τεχνική graffiti κ.ά. Η αφίσα μπορεί να γίνει και με χρήση λογισμικού επεξεργασίας εικόνας και να σχεδιαστεί στον υπολογιστή ή στο χέρι.
·  Η αφίσα θα πρέπει να είναι πρωτότυπη δημιουργία. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση μη πρωτότυπου υλικού για τις ανάγκες του έργου (κείμενα, φωτογραφίες, πληροφορίες από ιστότοπους κ.λπ.), θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή αναφορά στην  πηγή προέλευσης.
·  Η αφίσα θα πρέπει να έχει τελική διάσταση εκτύπωσης μεγέθους σελίδας τύπου Α3 με κάθετο προσανατολισμό.
·  Στην αφίσα μπορεί να αναγράφεται το θέμα ή κάποιο σύνθημα με αφορμή το θέμα. Η αφίσα πρέπει να έχει σαφές μήνυμα και να γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενό της από σχετική απόσταση. Στην αφίσα δεν επιτρέπεται να αναγράφονται  η τάξη/ το τμήμα και το σχολείο.
·  Κάθε αφίσα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κείμενο ομότιτλο (μέχρι 150 λέξεις), στο οποίο να αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων/-ουσών, των υπευθύνων καθηγητών/καθηγητριών, καθώς και τα στοιχεία του σχολείου.

  
Διαδικασία συμμετοχής και αξιολόγησης

·  Κάθε σχολείο που επιθυμεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποστείλει email στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimiourgia@isotita.gr , στο οποίο να δηλώνει πως επιθυμεί να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας που διοργανώνεται από τη Γ.Γ.Ι.Φ. μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου 2015.
·  Συνοδευτικά του πρωτότυπου έργου θα πρέπει να αποσταλούν:
α) η αφίσα σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg. και pdf.)
β) κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών/μαθητριών, την πλήρη διεύθυνση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας του σχολείου
γ) το ομότιτλο κείμενο σε μορφή word και pdf (σε DVD ή άλλο ψηφιακό μέσο)

Προθεσμία αποστολής της αφίσας: μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2016

·  Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αποστέλλοντας μία (1) αφίσα.
·  Η τελική αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από πενταμελή, ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που θα οριστεί από τη Γ.Γ.Ι.Φ. Η επιτροπή θα επιλέξει τα 3 έργα που θα βραβευθούν.
 
Βράβευση

Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση – έκθεση που θα διοργανωθεί από τη Γ.Γ.Ι.Φ., στο πλαίσιο της οποίας θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στους/στις δημιουργούς των έργων που θα έχουν διακριθεί, από την κυρία Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων. Οι μαθητές/μαθήτριες των τριών (3) σχολείων, που θα τύχουν διάκρισης, θα συμμετάσχουν – με την προβλεπόμενη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών – σε αποστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες) ως προσκεκλημένοι/-ες της Ευρωβουλευτού κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Απρίλιο του 2016.

Όλοι/-ες οι μαθητές/μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της Γ.Γ.Ι.Φ. θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής.

Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. www.isotita.gr .