Πέμπτη 10 Απριλίου 2014



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ

Από Κυριακή Καραστέργιου (Γ4)


   Την Πέμπτη 02/04/2014 μια ομάδα μαθητών της Α’ και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου μας επισκέφθηκε το Κ.Π.Ε. Κιλκίς, στο χωριό Παλιό Γυναικόκαστρο,στα πλαίσια του προγράμματος  "Στης Κοζάνης τα σοκάκια".


   Μετά από ένα δίωρο ταξίδι, οι άνθρωποι του Κέντρου μας υποδέχτηκαν με θέρμη και κερνώντας μας μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.

   Μετά από την πρώτη γνωριμία χωριστήκαμε τυχαία σε ομάδες και στην αίθουσα συνεδριάσεων μας μίλησαν για το Κέντρο και για το πρόγραμμα που θα υλοποιούσαμε.


  Έπειτα σε κάθε ομάδα ορίστηκε ένας αρχηγός και δόθηκε ένα ντοσιέ στο οποίο έπρεπε να σημειώσει έμβιους, άβιους παράγοντες και δραστηριότητες των ανθρώπων, τα οποία παρατηρούσαμε στον μεγάλο περίπατο που κάναμε στην φύση. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.


  Φεύγοντας από το Κ.Π.Ε., ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνούς του και  κατευθυνθήκαμε προς την πόλη του Κιλκίς. Εκεί επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο, τα οποία είναι εντυπωσιακά και πολύ προσεγμένα και τα δύο, με διάφορα εκθέματα από τα αρχαία έως τα πιο σύγχρονα χρόνια. Στο αρχαιολογικό μουσείο υπήρχαν διάφορα αγάλματα (κούροι, κόρες) και αντικείμενα  καθημερινής χρήσης όπως σκεύη μαγειρικής και κοσμήματα. 

  Στο λαογραφικό μουσείο υπήρχαν εργαλεία από επαγγέλματα την εποχή του ’50 και ’60, παλιά σχολικά βιβλία, παλιά νομίσματα και άλλα.


  Τέλος περιηγηθήκαμε στο κέντρο της  πόλης και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο της επιστροφής. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική. Είδαμε και μάθαμε πολλά  για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και για τη ζωή των κατοίκων (προσφύγων από τον Πόντο) από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.
 Μακάρι να είχαμε ξανά την ευκαιρία να τα δούμε όλα αυτά. Όλοι οι μαθητές του προγράμματος ευχαριστούμε τους ανθρώπους του κέντρου για την πολύτιμη βοήθεια τους και τη φιλοξενία τους καθώς και τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Μπακογιάννη, κ. Κουρτίδου και κ. Παπαδέλη που μας συνόδευσαν και μας βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.