Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Από την Ιωάννα Μυλωνά 
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών αλλά και μεγάλων. Στην Κοζάνη συνοδεύονται συνήθως από χιόνι που ασπρίζει δρόμους και πλατείες και κάνει χαρούμενα τα παιδιά,
που θα χάσουν μάθημα και θα βγουν έξω για να παίξουν αλλά και τους μεγάλους και  τους καθηγητές που δεν θα πάνε στο σχολείο και θα ξεκουραστούν.
Τα Χριστούγεννα φέρνουν κοντά όλα τα μέλη της οικογένειας  και τους δίνουν τη ευκαιρία να αναπληρώσουν όλο τον χαμένο (λόγω υποχρεώσεων) χρόνο . Στολίζουν όλοι μαζί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ακούγοντας τραγούδια και φτιάχνουν τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. 
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά  πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα λέγοντας τα κάλαντα, για να πάρουν κάποιο φιλοδώρημα, με σκοπό να αγοράσουν το δώρο, το οποίο λαχταρούσαν όλη τη χρονιά! 
Στις 25 του μηνός, ανήμερα των Χριστουγέννων, τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους κάτω από το δέντρο, που είναι η ανταμοιβή από τον «Άγιο Βασίλη» για την καλή διαγωγή που είχαν όλο τον χρόνο. Μετά, κατά παράδοση, πηγαίνουν όλοι μαζί στους παππούδες, που τους κάνουν το τραπέζι.
Την επόμενη μέρα οι γυναίκες φτιάχνουν την βασιλόπιτα, που θα γευτούν την Πρωτοχρονιά, την οποία θα κόψει ο γηραιότερος άνδρας της οικογένειας, βάζοντας μέσα ένα φλουρί και όποιος το τύχει, θεωρείται τυχερός και λένε ότι η νέα χρονιά θα του χαρίσει μόνο επιτυχίες και χαρές. 
Λίγες μέρες μετά ακολουθούν τα Θεοφάνεια ή αλλιώς Φώτα και την επομένη, η γιορτή του Αγίου Ιωάννη.
Τα τελευταία χρόνια έχει υποτιμηθεί η βαθύτερη σημασία των Χριστουγέννων, δηλαδή η γέννηση του Χριστού και το ξεκίνημα μιας νέας ζωής ,το γεγονός ότι ο Θεός έδωσε μία ευκαιρία στους ανθρώπους για καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τα Χριστούγεννα μόνο και μόνο επειδή έχουν την ευκαιρία να ψωνίζουν ασταμάτητα, να ανταλλάσσουν δώρα, να βρίσκονται με αγαπημένα τους πρόσωπα και να δειπνούν όλοι μαζί.
Παρόλες όμως τις υπερβολές στην κατανάλωση, τα Χριστούγεννα ήταν, είναι και θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να πάρουμε όλοι αλλά κυρίως να προσφέρουμε αγάπη και χαρά!