Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ


ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Γράφει η Δέσποινα Κρανιώτη

«Αυτοί που ξέρουν το “μυστικό” πίσω από τον καθρέφτη, περνάνε στην άλλη όχθη, ενώ οι άλλοι όσοι δεν έχουν ιδέα για το μυστικό των γραμμάτων, δεν βλέπουν στον κόσμο παρά μόνο τα δικά τους βαρετά πρόσωπα»(Ορχάν Παμούκ, “Το μαύρο βιβλίο”).
Οι περισσότεροι δεν δηλώνουμε “ρατσιστές”,  μα ποιος δεν έχει στην άκρη της γλώσσας του ένα ανέκδοτο με “Αλβανούς”; Ποιος θα επέλεγε να στείλει το παιδί του σε ένα σχολείο με “Αλβανάκια” ή να μείνει στην ίδια πολυκατοικία;  Σχεδόν 25 χρόνια πέρασαν από το άνοιγμα των συνόρων και την είσοδο στη χώρα μας χιλιάδων γειτόνων∙   οι προκαταλήψεις καλά κρατούν. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τους λόγους που μας οδηγούν στο να είμαστε ρατσιστές. Μήπως για ακόμη μια φορά φταίνε οι πολιτικοί και τα συμφέροντα τους; Έχουν μάθει τόσα χρόνια πώς να μας αποπροσανατολίζουν  και εμείς τους πιστεύουμε χωρίς να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι καλύτερο για αυτούς να μην υπάρχουν μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς, όσο λιγότεροι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερες δουλειές, οπότε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κατηγορηθεί για ανεργία και οικονομική κρίση. Ας σκεφτούμε όμως και τον ίδιο τον άνθρωπο∙ από την ώρα που γεννιέται, μήπως από τότε δεν νιώθει ανασφάλεια και θέλει να νιώσει ανώτερος από τους άλλους, μήπως τελικά αυτός είναι ο βασικός λόγος που είμαστε ρατσιστές; Ή μήπως και το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, το πώς δηλαδή αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι δάσκαλοι μας τους ξένους;
Πολλά, φυσικά, είναι αυτά που δεν μας αρέσουν γύρω μας, αλλά συνήθως μας απωθεί ό,τι είναι διαφορετικό από μας. Ενοχλούμαστε όταν οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και αγανακτούμε όταν δεν μας μοιάζουν. Η ομοιογένεια μάς επιτρέπει να εφησυχάζουμε: οι επιλογές μας ήταν τελικά σωστές. Μια νέα μόδα, ένα καινούριο κούρεμα, μια διαφορετική μουσική ή μια ακραία άποψη μπορεί να μας φοβίσει. Ένα άτομο όμως που ανήκει σε άλλη εθνότητα, μπορεί ακόμα και να μας τρομοκρατήσει, γιατί κάνει σχεδόν τα πάντα διαφορετικά. Μιλάει άλλη γλώσσα, έχει διαφορετικό χρώμα, ίσως, οπωσδήποτε δεν έχει τρόπους και σίγουρα οι συνήθειες τους βρομούν περισσότερο από τα φαγητά τους. Η γνώμη μου  είναι ότι δεν φταίνε οι ξένοι για τα προβλήματα στη χώρα μας, αλλά η ίδια η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας  οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορήσουμε είναι οι ξένοι.
Ο Άλλος είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να περάσεις μέσα από τον καθρέφτη στην άλλη όχθη. Θα σου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να βρεις και κάτι που θα σου αρέσει.